Meniscus herstel

Chirurgische correctie van gescheurd kraakbeen

Zodra de diagnose van een gescheurde meniscus wordt vastgesteld, moet een beslissing worden gemaakt met betrekking tot de behandeling van dit probleem. Veel meniscus aandoeningen en met name chronische scheuren kunnen niet operatief worden behandeld. Niet-operatieve behandelingen kunnen worden vervangen door:

• Fysieke therapie
• Versterking van oefeningen
• Anti-inflammatoire geneesmiddelen
• Cortisone injecties.

Echter, sommige meniscusscheuren vereisen chirurgische behandeling.

Waarom een meniscus reparatie uitvoeren?

In sommige situaties kan uw chirurg uitkomst bieden tot meniscusherstel met een operatie tegen beschadigd of gescheurd kraakbeen. Tot jaren geleden werd een meniscus in zijn totaliteit verwijderd wanneer een chirurgische ingreep noodzakelijk was bij gescheurd kraakbeen. Deze patiënten hadden een relatief goed resultaat na de operatie. Het probleem was dat na verloop van tijd het kraakbeen aan de uiteinden van het bot sneller wegsleet. Dit is vermoedelijk te wijten aan het verlies van de demping en de verminderde stabiliteit van het gewricht na een meniscus verwijdering.

Toen arthroscopische chirurgie steeds populairder werd, gingen steeds meer chirurgen gedeeltelijke menisectomies uitvoeren. Een gedeeltelijke meniscectomie wordt uitgevoerd om alleen het gescheurde segment van de meniscus te verwijderen. Dit werkt erg goed op de korte en lange termijn als de scheur in de meniscus relatief klein is. Maar bij sommige grote scheuren in de meniscus waarbij een groot gedeelte van de meniscus word verwijderd, kunnen gaande weg weer problemen voorkomen.

Wie heeft meniscus herstel chirurgie nodig?

Scheuren in de meniscus zorgen dat de zij zogenaamde “mechanische symptomen” hebben en hebben de beste kans van herstel door een chirurgische behandeling. Een mechanisch symptoom wordt veroorzaakt doordat de meniscus fysiek belemmeren wordt van de normale beweging van de knie. Veel voorkomende “mechanische symptomen” zijn:

• Blokkering van de knie (niet in staat om te buigen)
• Onvermogen tot volledig strekken van de knie
• Een knakkend of klikkend geluid of gevoel

In de operatiekamer heeft de chirurg twee primaire opties: verwijdering of gedeeltelijke verwijdering van de gescheurde meniscus(een gedeeltelijke meniscectomie), of het uitvoeren van een meniscus reparatie door de gescheurde delen aan elkaar te plaatsen met hechting materialen.

Is een meniscus reparatie beter?

De meniscus is een cirkelvormig stukje kraakbeen met bloedtoevoer vanuit de buitenste rand. Om de meniscus goed te laten herstellen moet de scheur in de omgeving van deze rand in een gebied van een goede bloedtoevoer (vanwege voedingsstoffen uit de bloedvaten die nodig zijn voor genezing) – dit zijn de zogenaamde rode (vasculaire)-wit ( niet-vasculaire) regio’s van de meniscus.

Scheuren in het centrale deel van de meniscus zal nooit genezen als een meniscusreparatie wordt uitgevoerd. Deze centrale scheuren zullen worden verwijderd door uw chirurg. Echter lijken studies aan te tonen dat wanneer een meniscus reparatie mogelijk is, dit op de lange termijn beter resultaat levert voor de patiënt om optreden van artritis tegen te gaan op latere leeftijd.

Hoe worden reparaties aan de meniscus uitgevoerd?

Technieken van meniscusherstel omvatten het gebruik van arthroscopisch geplaatste spijkertjes of het hechten van de gescheurde randen. Beide procedures zorgen voor het juist terugplaatsen en op plaats houden van de gescheurde randen, zodat men niet wederom de zelfde symptomen krijgt zoals hierboven beschreven.

Hoe succesvol zijn reparaties aan de meniscus?

Het succes van een meniscusreparatie is het meest afhankelijk van twee factoren. Ten eerste, als de meniscus reparatie wordt geprobeerd op een scheur in het centrale gedeelte van het kraakbeen (waar de bloedtoevoer slecht is), zal het waarschijnlijk mislukken. Als tweede, moeten patiënten deelnemen aan de revalidatie na een operatie om de meniscus te herstellen.

Als de meniscus reparatie mislukt (dat wil zeggen het gerepareerde kraakbeen uit elkaar valt), dat tussen de 20% tot 40% van de tijd gebeurt, kan een tweede operatie nodig zijn om de wederom gescheurde meniscus te verwijderen.