Gescheurde meniscus

Gescheurd kniekraakbeen is meestal een gescheurde meniscus zoals op de afbeelding weergegeven. Deze kleine ‘C’-vormig stukjes kraakbeen fungeren als kussens tussen het dijbeen (femur) en de scheenbeen (tibia). Deze bevinden zich aan de buitenkant (laterale meniscus) en aan de binnenkant van de knie (mediale meniscus). Scheuren in een meniscus zijn vaak het gevolg van een verdraaiing, vertraging of een plotselinge impact op de knie. Het kan worden geïdentificeerd door diverse handmatige tests die een arts kan uitvoeren om gescheurd kraakbeen op te sporen.

Meniscusscheur

Informatie over een meniscusscheur (gescheurd kraakbeen)

Een knie heeft twee menisci; beide rusten tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). De menisci zijn gemaakt van hard kraakbeen en vormen zich aan de oppervlakte van de botten waarop ze rusten. Een meniscus zit aan de binnenkant van de knie. Dit is de mediale meniscus. De andere meniscus rust op de buitenkant van de knie: de laterale meniscus.

Wat doet de meniscus?

De meniscus fungeert als lichaamsgewicht verdeler over het kniegewricht. Zonder de aanwezigheid van de meniscus, zou het gewicht van uw lichaam ongelijk worden overgebracht op de botten in de benen (het bovenbeen en onderbeen). Deze ongelijke verdeling van het gewicht zou leiden tot overmatige krachten op bepaalde gebieden van het bot wat kan leiden tot een vroeg stadium van artritis in het kniegewricht. Daarom is de functie van de meniscus van cruciaal belang voor de gesteldheid van de knie.

De meniscus is C-vormig en heeft een inklemmend profiel. Het ingeklemde profiel zorgt voor het behoud van de stabiliteit van het gewricht door het ondersteunen van het ronde dijbeen oppervlak en voorkomt het afglijden op het vlakke tibiale oppervlak. De meniscus wordt doorbloed door kleine bloedvaten, maar de meniscus heeft ook een groot gebied in het centrale gedeelte dat geen directe bloedtoevoer (avasculaire) heeft. Dit vormt een probleem wanneer er letsel aan de meniscus optreedt en de vasculaire gebieden niet blijken te genezen. Zonder de essentiële voedingsstoffen, die door de bloedvaten stromen, kan genezing niet plaatsvinden.

Hoe werkt de meniscus?

Het kniegewricht is zeer belangrijk bij het uitvoeren van bijna elke beweging. Het gewricht is opgebouwd uit drie botten: het dijbeen (dijbeen), tibia (scheenbeen) en de patella (knieschijf). Het oppervlak van deze botten dat zich in het gewricht bevindt, zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit belangrijke oppervlak zorgt ervoor dat de botten soepel tegen elkaar glijden zonder slijtage aan het bot te vormen. De meniscus zit op het kraakbeenoppervlak van het bot om het lichaamsgewicht te verdelen en om de stabiliteit van het gewricht te verbeteren.

Meniscusscheur of kraakbeenscheur?

Zowel de oppervlakte van het bot in het gewricht als de meniscus zijn gemaakt van kraakbeen. Dit maakt het nogal verwarrend. Mensen zeggen vaak ‘kraakbeen’ om de meniscus aan te geven (het kraakbeen tussen het bot) of bedoelen het gewricht oppervlakte (de zogenaamde gewrichtskraakbeen de knieschijven aan het uiteinde van het bot).

Als mensen praten over kraakbeen scheuren, praat men over een menisci scheuren. Als mensen praten over artritis en slijtage van het kraakbeen, hebben ze het meestal over het kraakbeen aan de uiteinden van het bot.

Wat gebeurt er met een meniscusscheur (gescheurd kraakbeen)?

De twee meest voorkomende oorzaken van een gescheurde meniscus zijn het gevolg van traumatische letsels (vaak te zien bij atleten) en degeneratieve processen (gezien bij oudere patiënten met brozer kraakbeen). De meest voorkomende oorzaak van een traumatische meniscusscheur ontstaat wanneer het kniegewricht gebogen is en de knie wordt verdraaid.

Het is gebruikelijk voor een gescheurde meniscus om tegelijkertijd met letsel aan de voorste kruisband (VKB) als met de mediale collaterale ligament (MCl) te ontstaan. Deze drie problemen staan bekend als de “ongelukkige trio ‘ en komt vaak voor bij atleten die worden geraakt aan de buitenkant van de knie.

Symptomen van een meniscusscheur?

Mensen die een meniscus scheur hebben, ervaren meestal pijn en zwelling als primaire symptomen. Een andere veel voorkomende klacht is het op slot draaien of het onvermogen om volledig recht te staan door het gewricht. Dit is te wijten aan een deel van het gescheurde kraakbeen dat tussen de delen van de knie vastzit.

De meest voorkomende symptomen van een meniscusscheur zijn:
• Pijn aan de knie
• Zwelling van de knie
• Gevoeligheid wanneer u de meniscus aanraakt
• Knappen of klikken in de knie
• Beperkte beweging van het kniegewricht

Diagnose van een meniscusscheur

Elke patiënt dat kniepijn heeft, zal worden onderzocht op een mogelijke meniscusscheur. Een zorgvuldig lichamelijk onderzoek zal aantonen of een meniscus gescheurd is of dat andere aandoeningen van toepassing zijn. Verschillende testen kunnen worden uitgevoerd door uw arts om meniscusscheuren op te sporen.

Röntgenfoto’s en MRI’s zijn de twee meest gebruikte methodes om meniscusscheuren op te sporen. Een röntgenfoto kan worden gebruikt om te bepalen of er sprake is van degeneratieve of artritische symptomen aan het kniegewricht. De MRI is nuttig voor het daadwerkelijk visualiseren van de meniscus. Toch het ‘zien van’ een gescheurde meniscus op een MRI betekent niet dat een specifieke behandeling nodig is. De behandeling van de meniscusscheuren hangt af van verschillende factoren, omdat niet bij alle meniscusscheuren een operatie noodzakelijk is.

Behandeling van een meniscusscheur

Behandeling van een scheur in de meniscus hangt af van verschillende factoren, waar onder de aard van de scheur, het activiteiten niveau van de patiënt en de respons op eenvoudige behandeling maatregelen. Als operatieve behandeling van een meniscus scheur is vereist, is de gebruikelijke behandeling vaak verwijdering van het gescheurde deel van de meniscus. Deze ingreep heet een meniscectomie. Meniscus reparatie en meniscus transplantatie zijn ook chirurgisch te behandelen opties. Het bepalen van de meest geschikte meniscusscheur behandeling is iets wat u kunt bespreken met uw arts.